למרבה הצער, הסימפטום הראשון של מחלת לב הוא לעתים קרובות מוות לבבי פתאומי. זה יכול להתרחש גם אצל אדם צעיר ובריא כלפי חוץ, למשל, בקשר עם ספורט מאומץ.

כדי לארגן טיפול מונע, חשוב מאוד להיות מסוגל לקבוע את הסיכון למוות פתאומי. למכשירים צרכניים המודדים דופק, כגון שעונים חכמים נפוצים, יש את התנאים הטכניים המוקדמים לקביעת גורמי סיכון לבביים כאלה. עם זאת, ניתוחי מרווחי הדופק ששימשו עד כה לא היו מדויקים מספיק למטרה זו.

במחקרים קודמים, הסיכון למוות פתאומי הוערך באמצעות פרמטרים שנמדדו במהלך מבחן מאמץ, כגון כושר לב-ריאה ומבחני דופק התאוששות. כושר לב-ריאה מתייחס ליכולתו של האדם להעביר חמצן לשרירים וליכולתה של רקמת השריר להשתמש בחמצן במהלך פעילות גופנית.

החוקרים מאוניברסיטת טמפרה מצאו כי השיטה החישובית החדשה שפיתחו מספקת הערכה טובה יותר באופן משמעותי של הסיכון ארוך הטווח למוות פתאומי. ביצוע ההערכה דורש רק מרווחי פעימות לב שנמדדו במהלך דקה אחת במנוחה. הממצא מבוסס על נתוני מבחני מאמץ שנאספו על ידי פרויקט המחקר הקרדיווסקולרי הפיני (FINCAVAS) מכ-4,000 מטופלים.

חולים עם שונות חריגה בקצב הלב שזוהו בשיטה החדשה היו בעלי שכיחות גבוהה משמעותית של מוות פתאומי בהשוואה לחולים עם מאפייני דופק תקינים. בניתוח נלקחו בחשבון גם גורמי סיכון נוספים.

לשיטה פוטנציאל רב לטרום אבחון ולזיהוי חולים בסיכון גבוה. השיטה אינה תלויה במדידות אחרות וניתן לשלב אותה באופן ישיר, למשל, בשעון חכם או טבעת חכמה.

"ייתכן כי אצל אנשים רבים שהיו א-סימפטומטיים בעבר, שסבלו ממוות לבבי פתאומי או שעברו החייאה לאחר דום לב פתאומי, האירוע היה צפוי וניתן למניעה אם הופעתם של גורמי סיכון הייתה מתגלה בזמן", אומר ג'וסי הרנסיימי, פרופסור לקרדיולוגיה והמחבר הראשי של המחקר.

השיטה החדשה מבוססת על ניתוח סדרות זמן שפותחה על ידי קבוצת מחקר בפיזיקה חישובית בראשות פרופ' אסא רסאנן. הניתוח יכול לשמש כדי ללמוד את התלות ההדדית של מרווחי קצב הלב ותכונות מורכבות אחרות האופייניות למחלות לב שונות בסקאלות זמן שונות.

"הממצא המעניין ביותר של המחקר הוא זיהוי הבדלים דווקא בזמן מדידות במנוחה. המאפיינים של מרווחי קצב הלב של חולים בסיכון גבוה במנוחה דומים לאלה של לב בריא במהלך מאמץ פיזי", אומר הדוקטורנט Teemu Pukkila.

הפיתוח והמחקר של השיטה מורחב ונמשך כיום בעזרת מאגרי מידע על מחלות לב שונות. המטרה היא לזהות באופן אמין לא רק את הסיכון הכולל אלא גם את מחלות הלב הנפוצות ביותר, כגון אי ספיקת לב, אשר די מייגע לאבחן בשיטות הנוכחיות. התוצאות הראשוניות מבטיחות מאוד.

הממצאים פורסמו בכתב העת JACC: Clinical Electrophysiology.

מקור: אוניברסיטת טמפרה